Балалар арасында тамақтан уланудың алдын алу.

Тамақтан улану-адам ағзасына улы әсер ететін микробтармен, токсиндермен және микробсыз заттармен ластанған тағамдарды тұтыну нәтижесінде пайда болатын өткір (сирек созылмалы) ауру.
Улану көбінесе жарамдылық мерзімі өткен, бактериялық себілген немесе химиялық заттармен ластанған өнімдерді тұтыну кезінде, сондай-ақ жеке гигиенаны сақтамау кезінде пайда болады.
Көбінесе сапарлар мен саяхаттарда балалар тамақтану және жеке гигиена ережелерін сақтамаған кезде тамақтан уланады.

Мұның себебі – баланың токсиндермен тиімді күресе алмауы, өйткені баланың денесі тек өсіп, дамып, толық қалыптаспаған.
Балалар арасында тамақтан уланудың алдын алу олардың денсаулығын сақтауда маңызды рөл атқарады. Балалардағы тамақтан улану қаупін азайтуға көмектесетін бірнеше нұсқаулар:

• Гигиенаны сақтаңыз. Балаларды тамақтанар алдында және дәретхананы қолданғаннан кейін қолдарын жууға үйретіңіз. Сондай-ақ, жемістер мен көкөністерді тұтынар алдында жууды ұмытпаңыз;

• Қауіпсіз су мен өнімдерді қолданыңыз. Ауыз су ішуге қауіпсіз болуы керек. Пісіру кезінде жаңа және дұрыс өңделген тағамдарды қолданыңыз. Зақымдалған немесе мерзімі өткен өнімдерді сатып алудан аулақ болыңыз;

• Тамақты дұрыс дайындаңыз. Пісірер алдында қолыңызды мұқият жуыңыз, айқас ластануды болдырмау үшін шикі және жеуге дайын тағамдарға әртүрлі пышақтар мен тақталарды пайдаланыңыз. Қызмет көрсетер алдында тағамның толық піскеніне көз жеткізіңіз;

• Азық-түлікті дұрыс сақтаңыз. Азық-түлік сақтау нұсқауларын орындаңыз және жарамдылық мерзіміне назар аударыңыз. Тоңазытқышта сақтауды қажет ететін тағамдарды төмен температурада сақтау керек. Сондай-ақ, ластанудың алдын алу үшін шикі тағамдарды дайын тағамдармен байланыста болудан аулақ болу керек;

• Шикі және қуырылмаған тағамдардан аулақ болыңыз. Балалар тамақ инфекцияларына көбірек бейім болуы мүмкін, сондықтан шикі жұмыртқа, пастерленбеген сүт немесе қуырылмаған ет сияқты шикі немесе қуырылмаған тағамдардан аулақ болуға тырысыңыз.

• Аллергендерге назар аударыңыз. Егер сіздің балаңызда белгілі бір тағамдарға белгілі аллергия болса, оларды тұтынудан аулақ болыңыз және сатып алудан немесе пісіруден бұрын осы тағамдардың құрамында аллергендер бар-жоғын мұқият тексеріңіз;

Симптомдарды бақылаңыз. Егер сіздің балаңызда жүрек айнуы, құсу, диарея немесе безгегі сияқты тамақтан улану белгілері байқалса, дереу дәрігерге қаралыңыз.
Егер тез бұзылатын өнімдер жазда дұрыс сақталмаса, келесі өнімдермен уланудың ықтимал қаупі бар:

• сүт өнімдері (негізінен сүзбе және балмұздақ);
• жұмыртқа;
• балық және теңіз өнімдері;
• ет;
• кремі бар кондитерлік өнімдер;
• дайын салаттар;
• фаст-фуд;
• консервіленген тағамдар, әсіресе үйде дайындалған.

Баланың дұрыс тамақтануы, фаст-фудқа байланысты тілектерін құптамауы және үйде дұрыс тамақтану дағдыларын қалыптастыру маңызды. Сонымен қатар, баланы тамақты дұрыс сақтауға үйрету керек. Осы ережелерді сақтай отырып, бала тұтынылатын тағамның сапасына мұқият болады және өз өмірін әртүрлі қауіпті уланулардан сақтай алады.

Улану кезінде емдеуді дереу бастау керек, өйткені мұндай жағдайда әрекетсіздік әртүрлі асқынуларға әкеледі. Тамақтан улану кезінде дереу дәрігермен кеңесу керек.

БӨЛІСУ